Lezing 'Spinoza: vrijheid en samenleving' | Haarlem
May
2
7:30 PM19:30

Lezing 'Spinoza: vrijheid en samenleving' | Haarlem

Naar aanleiding van de verschijning van Spinoza. Zijn filosofie in 50 sleutelwoorden geeft Maarten van Buuren een lezing.

Maarten van Buuren bestudeert Spinoza al jaren en schreef verschillende boeken over deze grote Nederlandse filosoof, waaronder een nieuwe vertaling van de Ethica. In zijn nieuwe boek probeert Maarten van Buuren het complexe gedachtegoed van Spinoza weer een beetje toegankelijker te maken. Deze keer door de betekenis van 50 sleutelwoorden in het werk van Spinoza vast te stellen en in overzichtelijke lemma’s te bespreken. Van Buuren wil hiermee het denkraam tonen dat Spinoza gebruikte om te laten zien dat de wereld anders in elkaar zit dan wij gewend zijn te denken.

View Event →
Het Filosofisch Diner: ZIN | Werk & de illusie van zingeving | Amsterdam
May
1
7:00 PM19:00

Het Filosofisch Diner: ZIN | Werk & de illusie van zingeving | Amsterdam

Ons leven draait steeds meer om het werk dat we doen. Introduceer je jezelf op een feestje, dan vertel je over je baan. Je werk wordt zo niet alleen wie je bent, maar ook dat wat zin geeft. Maar is werken wel zo zinvol? Of denken we dat alleen maar?

Deze vragen bespreken we tijdens Het Filosofisch Diner. Schuif aan voor een zinderend gesprek onder het genot van een goede maaltijd en een glas wijn.

View Event →
Denken moet je doen! | Amsterdam
Apr
29
7:30 PM19:30

Denken moet je doen! | Amsterdam

Henk Oosterling onderzoekt in deze Spiegellezing de verschillen en overeenkomsten tussen oosterse en westerse manieren van denken en doen. Oosterling is filosoof en internationaal kendo- en zwaardvechter en oprichter van een kendoschool. In 2016 bracht hij zijn kennis en ervaringen samen in Waar geen wil is, is een weg. Doendenken tussen Europa en Japan. Dit doen-denken heeft de EnsōSchool in Amsterdam-Noord als uitgangspunt genomen voor haar programma en werkwijze.

View Event →
Ik stuntel, dus ik ben: zenmeditatie en theeceremonie
Apr
29
7:30 AM07:30

Ik stuntel, dus ik ben: zenmeditatie en theeceremonie

 • 1 Brugbemdenstraat Hasselt, Vlaanderen, 3500 Belgium (map)
 • Google Calendar ICS

Zen bezorgt je de juiste plaats van je persoonlijkheid ten opzichte van de samenleving en de kosmos. Je wordt minder egocentrisch, de ander en het andere worden in hun eigenheid waargenomen door jezelf waardoor je oordeelsvermogen ook juister wordt. Via zenmeditatie wordt de waarneming en beleving van de werkelijkheid dieper, breder en  authentieker. De minder losse greep van je ego op je eigen gedrag en beleving heeft een bevrijdend effect, hierdoor ontwikkel je mededogen in een grotere persoonlijke stilte en rust.

View Event →
Lezing over Descartes | Haarlem
Apr
28
1:30 PM13:30

Lezing over Descartes | Haarlem

Hans Dooremalen geeft een lezing over Descartes en het sociale en politieke leven van het zeventiende-eeuwse Amsterdam aan de hand van zijn boek Descartes in Amsterdam.

Descartes in Amsterdam is niet alleen een spannende detective, maar ook een filosofische en historische roman. Het boek biedt een introductie in de vroege cartesiaanse methode en dompelt de lezer onder in het sociale en politieke leven van het zeventiende-eeuwse Amsterdam, bevolkt door beroemde historische figuren als Caspar Barlaeus, Andries Bicker en Nicolaes Tulp.

Hans Dooremalen is als wetenschapsfilosoof en philosopher of mind verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is medeauteur van succesvolle boeken als Wat een onzin! en Exploring Humans. In 2018 verscheen zijn filosofische detective Descartes in Amsterdam.

View Event →
Dag van de filosofie | Hasselt
Apr
28
11:00 AM11:00

Dag van de filosofie | Hasselt

Op de Dag van de filosofie vieren we het eeuwige falen, stuntelen en bevragen van de mens in de vorm van lezingen, workshops en film. Matthijs Van Boxel geeft een Stoomcursus Domheid, Stefaan Van Brabandt heeft het over tegenslag, in de workshop van Michiel Bellon en Wouter Coolen gaan we aan de slag met de stoïcijnse filosofen.

View Event →
Boekvoorstelling Rebekka de Wit: Afhankelijkheidsverklaring | Amsterdam
Apr
26
8:00 PM20:00

Boekvoorstelling Rebekka de Wit: Afhankelijkheidsverklaring | Amsterdam

Rebekka de Wit presenteert haar essaybundel Afhankelijkheidsverklaring tijdens een boekvoorstelling in de Brakke Grond, Amsterdam. Op familiefeestjes en buurtbarbecues probeert Rebekka de Wit als een antropoloog te doorgronden waarom iedereen van zijn doodsangsten uitdagingen probeert te maken, waarom afhankelijkheid als falen wordt gezien en waarom mensen die graag te boek staan als ‘no nonsense’ doorgaans veel nonsens uitkramen. Afhankelijkheidsverklaring legt bloot wat onze vanzelfsprekendheden verzwijgen en komt tot pijnlijke conclusies over hoe (on)vrij, (on)afhankelijk en (on)geëmancipeerd we eigenlijk zijn.

View Event →
Lezing: Ik stuntel dus ik ben | Wageningen
Apr
25
7:30 PM19:30

Lezing: Ik stuntel dus ik ben | Wageningen

In een vroeg voorjaar viel Maarten van Buuren ten prooi aan een depressieve crisis. Bewegen, doen en denken vertragen en kwamen uiteindelijk tot stilstand. Alle levenslust verdween in een grauwe mist en loste daarin op. Gelukkig wist hij door een combinatie van pillen, praten en lang en hard fietsen na verloop van tijd weer overeind te krabbelen.

Over zijn ervaringen schreef hij het boek Kikker gaat fietsen dat in 2008 verscheen. In het boek vertelt hij over het proces van acceptatie en herstel, en analyseert hij wat grote filosofen en schrijvers (waaronder Cioran, Sartre, Baudelaire, Heidegger, die voor een deel zelf ook aan depressies leden) hierover hebben gezegd. In zijn lezing gaat hij in op zijn persoonlijke ervaringen en legt de link tussen menselijk stuntelen en ons mens zijn. Ik stuntel dus ik ben.

View Event →
Stuntelbiecht - vraag een filosoof | Utrecht
Apr
25
7:30 PM19:30

Stuntelbiecht - vraag een filosoof | Utrecht

Elke donderdagavond organiseert de Redenarij een Denkstof-bijeenkomst in Utrecht. Dit zijn socratische groepsgesprekken waar iedereen aan mee kan doen en waar verwondering, twijfelen, vragen en denken centraal staan. Deze maand staat in het kader van het thema stuntelen. Vandaag mag je jouw gestuntel meenemen en in een vraag voorleggen aan filosoof Guido Bik en de groep. Waar stuntel je nu of onlangs mee en zou je meer inzicht in vooronderstellingen, waarden en argumenten willen hebben?

View Event →
I flounder, therefore I am!
Apr
23
8:00 PM20:00

I flounder, therefore I am!

 • Studium generale, Maastricht University (map)
 • Google Calendar ICS

Are you in control of your life, or do you just mess around? We live under the impression that we should live our life focusing on an end goal. But is that actually possible? During this workshop, you’ll explore these questions and others, together with 20 other participants. Carli Coenen (PhD student of Philosophy at Open University) will moderate this philosophical conversation.

View Event →
 Lezing: Ubuntu. Ik ben, omdat wij zijn | Rotterdam
Apr
23
7:30 PM19:30

Lezing: Ubuntu. Ik ben, omdat wij zijn | Rotterdam

 • Postillion Convention Centre WTC Rotterdam (map)
 • Google Calendar ICS

Er is geen mens een mens zonder de anderen!

Onze wereld is vol tegenstellingen. Het land waar je woont of vandaan komt, bepaalt hoe een ander naar je kijkt, je bent vluchteling of je leeft vrij en beschermd, je lijdt honger of je moet oppassen voor overgewicht, je bent volwaardig burger of anderen kijken op je neer. Ondanks alle tegenstellingen kunnen wij niet zonder elkaar. Je bent namelijk een mens, omdat wij met ons allen de mensheid zijn. Wat zijn menselijkheid en broederschap? Wat is nodig om harmonie en geluk voor iedereen te bereiken? Hoe goed begrijpen we elkaars denkwereld? Wat verandert er als wij ons echt inleven in anderen voordat wij een oordeel vormen? Wat houdt een universele visie op het (samen)leven in?

View Event →
Speedcollege René ten Bos over 'Extinctie' | Nijmegen
Apr
20
6:00 PM18:00

Speedcollege René ten Bos over 'Extinctie' | Nijmegen

René ten Bos geeft op zaterdag 20 april een speedcollege over zijn nieuwste boek Extinctie bij boekhandel Dekker v.d.Vegt in Nijmegen.

De ortolaan en kuifleeuwerik verdwijnen. Met de insecten gaat het slecht. De zeeën zijn zo leeg dat men spreekt van waterwoestijnen. Kortom, het uitsterven van soorten gaat harder dan ooit, zo hard dat wetenschappers vrezen dat het vroeg of laat ook de mens raakt. Ons eigen voortbestaan staat dus ook op het spel, niet alleen dat van andere diersoorten.

Afzwaaiend Denker des Vaderlands Rene ten Bos geeft een speedcollege over dit zeer urgente onderwerp.

View Event →
NEWConnective: Ik stuntel dus ik ben | Amsterdam
Apr
18
8:00 PM20:00

NEWConnective: Ik stuntel dus ik ben | Amsterdam

Worden we gedefinieerd door ons gestuntel?

‘We hebben de mens op veel verschillende manier proberen te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel.’

Anno 2019 is het niet anders, en al helemaal niet voor de studerende mens: we proberen te duiden wat we studeren, soms begrijpen we het helemaal, een andere keer zijn we de kluts kwijt.

Wie valt, leert op te staan.

En dan is er nog het gestuntel om onze studie op een juiste manier te combineren met het gewone dagelijks leven: werken, relaties, vriendschappen, feesten, sporten, eten en slapen. Maar hoort dit niet alles juist bij het studentenleven: maakt het gestuntel je niet een rasechte student, immers wie valt, leert op te staan, of is het vooral vervelend omdat het je succes in de weg staat?

View Event →
Denkstof gesprek 'Het kapitalisme voorbij' | Utrecht
Apr
18
7:30 PM19:30

Denkstof gesprek 'Het kapitalisme voorbij' | Utrecht

Elke donderdagavond organiseert de Redenarij een Denkstof-bijeenkomst in Utrecht. Dit zijn socratische groepsgesprekken waar iedereen aan mee kan doen en waar verwondering, twijfelen, vragen en denken centraal staan. Deze maand staat in het kader van het thema stuntelen. Na eerder deze maand over de stuntelende mens te hebben gesproken, komt nu het kapitalisme aan bod. De rationaliteit hierachter, dat winst en competitie tot een betere wereld leidt, staat onder druk. Welke alternatieve systeeminrichtingen staan aan de horizon, die beter passen op de uitdagingen van vandaag?

View Event →
Interview met Tim Fransen | Eindhoven
Apr
18
7:30 PM19:30

Interview met Tim Fransen | Eindhoven

 • Bibliotheek Eindhoven, De Witte Dame (map)
 • Google Calendar ICS

'Ik stuntel, dus ik ben' is het thema van de Maand van de Filosofie 2019. Tim Fransen (1988), cabaretier en filosoof, kreeg de eer om het filosofische essay te schrijven: 'Het leven als tragikomedie, over humor, kwetsbaarheid en solidariteit'. Filosoof Ingeborg van den Bold interviewt ook dit jaar weer de schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie, net zoals zij vorig jaar Femke Halsema interviewde over haar essay Macht en verbeelding.

View Event →
Stuntelen als een vorm van verwondering | Helmond
Apr
17
9:00 PM21:00

Stuntelen als een vorm van verwondering | Helmond

Het thema Ik stuntel, dus ik ben wil inzoomen op het menselijk tekort. Of wij bepaald worden door ons tekort hangt maar net af van hoe je dat tekort interpreteert. Het vermeende tekort kan ook een winst zijn.

Filosoof Arthur Kok brengt een ode aan het zogenaamde menselijk tekort, dat helemaal geen tekort is maar een verdienste. Perfect willen zijn is pas echt een vorm van tekortschieten. Hij spreekt daarom liever over stuntelen als een vorm van verwondering. Misschien zelfs wel de meest oprechte en sympathieke vorm van verwondering die er bestaat.

View Event →
Houellebecq. Tegen de moderniteit, maar wat is het alternatief? | Utrecht
Apr
17
8:00 PM20:00

Houellebecq. Tegen de moderniteit, maar wat is het alternatief? | Utrecht

Tijdens deze avond gaan we in op de ideologische achtergronden van het werk van de Franse schrijver Michel Houellebecq. We gaan na wat zijn kritiek behelst op een doorgeslagen vorm van liberalisme. We ontdekken welk menstype en welke problemen dit volgens Houellebecq voortbrengt. Maar ook zullen we gaan zien of Houellebecq ons ook een perspectief te bieden heeft. Is er een ontsnapping mogelijk of zijn we gedoemd te blijven hangen in een perspectiefloos en tragisch consumentisme?

Het thema zal worden ingeleid door prof. dr. Maarten van Buuren, emiritus hoogleraar Moderne Letterkunde en docent bij het Centre-Erasme. Het geheel zal worden opgeluisterd met een filosofische column van Roel Meijvis, muziek van Houellebecq zelf en een voordracht uit zijn werk.


View Event →
Marjoleine de Vos, Doe je best | Filosofische café Haarlem
Apr
17
7:45 PM19:45

Marjoleine de Vos, Doe je best | Filosofische café Haarlem

Hoe moeten wij leven? Aan de hand van vervelende gebeurtenissen, het lot dat ons allemaal kan treffen, analyseert Marjoleine de Vos hoe wij hiermee omgaan. Welke verhalen uit de Griekse mythologie of uit het geloof gebruiken wij om ons lot te dragen? In deze essaybundel Doe je best laat zij zien hoe de waarheid over ons bestaan in de loop van de tijd verandert, net zoals wijzelf.

View Event →
Lezing Ik stuntel, dus ik ben | Arnhem-Rijnstreek
Apr
17
7:30 PM19:30

Lezing Ik stuntel, dus ik ben | Arnhem-Rijnstreek

Waarom zijn we zo in de ban van idealen van perfectie en succes, vaak in weerwil van de realiteit? Klassiek wordt dit falen begrepen als een tekort, als zwakheid of als het negatief van succes en roem. De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?

View Event →
Een trip door eetbaar Nederland | Zwolle
Apr
16
8:30 PM20:30

Een trip door eetbaar Nederland | Zwolle

Filosofie en ethiek zijn bij uitstek geschikt om complexe onderwerpen als duurzaamheid, landbouw en voeding te analyseren en te evalueren. Michiel Korthals sprak voor zijn boek Goed Eten, Filosofie van Voeding en Landbouw met boeren, consumenten, wetenschappers, journalisten, bestuurders en politici. Wat zijn zijn bevindingen vanuit zijn filosofische blik op voedsel en landbouw in Nederland?

View Event →
Joke Hermsen 'Het tij keren' | Baarn
Apr
15
8:00 PM20:00

Joke Hermsen 'Het tij keren' | Baarn

Tijdens de Maand van de Filosofie komt schrijfster en filosofe Joke Hermsen naar de Bibliotheek Baarn. Ze heeft het over haar boek Het tij keren. Dit boek gaat over Rosa Luxemburg (1871-1919) en Hannah Arendt (1906-1975). Zij waren beiden politieke denkers die vanuit hun kritische reflectie op het kapitalisme en de moderne consumptiemaatschappij voor meer politieke participatie van de bevolking pleitten.

View Event →
De mens en de kunst van het leven | Assen
Apr
15
7:30 PM19:30

De mens en de kunst van het leven | Assen

Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel geleefd te worden. Ze hebben moeite met het vinden van rust, het constant keuzes moeten maken en het indelen van hun tijd. Hoe moet je hiermee omgaan? En hoe kun je je leven zin geven?

Levenskunst geniet altijd al belangstelling van filosofen. Centrale notie in deze praktische filosofie is 'zorg voor zichzelf': hoe het zelf mentaal en moreel weerbaar te maken en daardoor een goed ouder, partner, vriend en burger te worden. 

In zijn lezing gaat Dick Kleinlugtenbelt dieper in op een aantal levenskunsten, waarbij hij kort de geschiedenis van de bestaansethiek en levenskunsten zal aanstippen. Ook is er ruimte voor discussie en een praktische oefening in levenskunst.

View Event →
Performance over ons eeuwige gestuntel | Groningen
Apr
14
2:30 PM14:30

Performance over ons eeuwige gestuntel | Groningen

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is vanaf 16 maart de tentoonstelling ‘Waar kom je weg? – Zes eeuwen migratie naar Groningen’ te zien. Deze expositie heeft een gevarieerd cultureel randprogramma. Op zondagmiddag 14 april, tijdens de Maand van de Filosofie, verzorgen een filosoof, drie dichters en muzikanten een performance over ons eeuwige gestuntel. Spoken word artiest en huisdichter van eetcafé De Omhelzing, Charles Goudsmit, is uw gastheer. Het programma met poëtische reggae van Pittiggekruid is van 14.30 - 16.30 uur in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De entree is € 7,50 inclusief toegang tot de tentoonstelling. Aanmelden is verplicht en kan via info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.

View Event →
Nacht van de Filosofie Den Haag
Apr
13
7:00 PM19:00

Nacht van de Filosofie Den Haag

 • 20 De Constant Rebecqueplein Den Haag, ZH, 2518 RA Netherlands (map)
 • Google Calendar ICS

Op zaterdagavond 13 april 2019 verandert het gebied rondom De Constant Rebecqueplein in een filosofische zone. Lisa Doeland onderzoekt de stunteligheid van de mens aan de hand van de mens-afval relatie. Jeroen Hopster bespreekt onze meest gemaakte denkfouten. Gijs van Oenen gaat in op de vraag of een volk kan stuntelen. Jos de Wit gaat met Voltaire en Candide stuntelend door de beste van alle mogelijke werelden. Gerko Tempelman neemt je mee in een diepgaande analyse van de mens. KASSETT brengt een ode aan de twijfel. En de nieuwe Denker des Vaderlands spreekt zich uit. Alle sprekers worden tevens geïnterviewd over de rol van filosofie in hun leven door Eveline Groot. 

En dat is nog niet alles: in kleinschalige denksessies worden ethische vraagstukken over het (on)vermogen van de mens besproken. Daarnaast bieden diverse praktische filosofen hun hulp aan bij filosofische vragen. 

View Event →
Samen leren leven is samen leren denken. Over de plaats van dialoog in de klas | Utrecht
Apr
13
9:30 AM09:30

Samen leren leven is samen leren denken. Over de plaats van dialoog in de klas | Utrecht

 • Hogeschool voor Toegepaste Filosofie (map)
 • Google Calendar ICS

Hoe onderwijs je leerlingen zodat zij redelijke burgers worden? Hoe ga je met leerlingen de dialoog aan over moeilijke onderwerpen? Is burgerschapsonderwijs filosofieonderwijs?

Over deze vragen denken en spreken we met elkaar op zaterdag 13 april tijdens het onderwijssymposium van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie.

M.m.v. Samira Bouchibti, Bart Brandsma, Rudolf Kampers, Barry Mahooney.​

Het symposium van de HTF is i.s.m. de Vereniging voor Filosofiedocenten in het Voortgezet Onderwijs georganiseerd. 

€ 25,00 | € 15,00 studenten

Tickets: www.hogeschoolvoortoegepastefilosofie.nl

View Event →